wtorek, 26 marca 2013

Karmelizowana czerwona cebula

Do kotlecików z ziemniaków świetnie pasuje karmelizowana czerwona cebula. Jest prosta do zrobienia i możecie jej oczywiście używać jako dodatek do innych dań.
Potrzebujecie :

- kilka czerwonych cebul
- pół szklanki brązowego cukru
- sok z 1 cytryny

Cebule kroimy w piórka i wkładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na kuchenkę. By cebula się nie przyklejała do spodu garnka powinniśmy dość często ją mieszać. Kiedy będzie już miękka dolewamy sok z cytryny. Próbujcie - jeśli jest dla Was za słodka dajcie więcej soku z cytryny, jeśli za mało słodka więcej cukru. I pamiętajcie o mieszaniu :)












4 komentarze:

  1. Wygląda pięknie i musi pysznie smakować! Czy myślisz, że można taką cebulę jakoś dłużej przechować? Może nawet zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja już zrobioną trzymam w lodówce ok. 3 dni, bo jest tak dobra, że na dłużej nie starcza. Być może można by ją było pasteryzować tak jak się robi przetwory. A z mrożeniem trzeba wypróbować jaka będzie już po rozmrożeniu. Na świeżo wiadomo zawsze jest najlepsza, a przygotowanie nie trwa długo :)

      Usuń