niedziela, 31 marca 2013

Sałatka jarzynowa

Kochani z okazji Świąt Wielkanocnych życzę Wam dużo zdrowia i uśmiechu, szerokich horyzontów i optymistycznego spojrzenia na świat. A na świąteczne śniadanie idealna będzie tradycyjna sałatka jarzynowa.



Potrzebujecie:

- kilka marchewek
- dwie pietruszki
- kawałek selera
- por
- dwa jabłka
- kilka ogórków kiszonych
- groszek mrożony (ma ładniejszy kolor niż ten z puszki)
- sól/pieprz do smaku


Marchewkę, selera i pietruszki gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na mała kosteczkę. Wody z warzyw nie wylewamy bo możemy na niej zrobić np. szybką zupę ogórkową.

W drugim małym garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy mrożony groszek tylko na kilka minut, sprawdzając by się nie rozgotował. Odcedzamy, przelewamy od razu zimną wodą, by nie stracił jędrności i dodajemy do pokrojonych już warzyw. (Ja osobiście mam nietolerancję groszku więc moja sałatka jest bez niego).  Ogórki kiszone i jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałeczki. To samo robimy z porem. Mieszamy wszystko i dodajemy majonez z białej fasoli. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz