środa, 10 kwietnia 2013

Duszone warzywa z czerwoną soczewicą

Ci, którzy nie są weganami ani wegetarianami na pewno robią rybę po grecku. Warzywa, które są bohaterem dzisiejszego postu są podobnie robione, lecz zamiast ryby - zdrowa i pyszna czerwona soczewica. Zamiast soczewicy można użyć brązowego ryżu czy zjeść warzywa zupełnie solo.

Potrzebujecie :

- kilka marchewek
- pietruszkę
- kawałek selera
- pora
- cebulkę
- koncentrat pomidorowy
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 1-2 łyżeczki cukru
- sól/pieprz
- trochę oleju/oliwy 
- 2-3 łyżki czerwonej soczewicy


Na patelni rozgrzewamy trochę oleju. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię by lekko nam się zrumieniła. Pora kroimy na pól talarki, a resztę warzyw ucieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrojonego pora i utarte warzywa dodajemy na patelnię do cebuli, dolewamy trochę wody, solimy i dusimy ok. 10-15 minut by zmiękły.



Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, cukier, ewentualnie jeszcze sól i pieprz, mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze jakieś 5 minut. 

Soczewicę zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Kiedy będzie już miała żółty kolor sprawdzamy by nam się nie rozgotowała. Odcedzamy i mieszamy z warzywami. I gotowe :)


2 komentarze: