środa, 19 lutego 2014

Bajaderki

Wczoraj były muffinki czekoladowe z wiśniami  i wiśniowym lukrem (nawet nie wiecie jak się przydają zrobione w lecie przetwory - tu cuda wiśniowe) i pyszne raw bajaderki. Obie słodkości vegan/gluten-free. Dzisiaj mam wolne, a że byłam na zakupach i udało mi się upolować jabłka za grosze to w domu zaraz będzie szarlotka i jabłka z cynamonem. Mhhhmm - uwielbiam to :)


raw/vegan/gluten-free bajaderka


Na bajaderki potrzebujecie w zależności od upodobań smakowych ;)

- dwie garści pestek słonecznika
- dwie garści pestek dyni
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki sezam
- garść lub dwie  suszonych moreli
- może też być suszona żurawina, figi, czy daktyle
- garść lub dwie dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, itd)
- mogą być tez wiórki kokosowe jeśli lubicie kokosa
- gorzką czekoladę
- syrop z agawy


Wszystkie składniki oprócz siemienia lnianego, sezamu, czekolady i syropu z agawy wrzucamy do tzw. "maszynki do mięsa" i mielimy na masę. By smak rozszedł się w miarę równomiernie nie wrzucamy najpierw jednego produktu w całości, potem drugiego itd, tylko każdego po trochu. Siemię lniane i sezam lepiej zmielić w młynku do kawy. Jeśli nie macie młynka do kawy, możecie też wrzucić do maszynki, nie wszystkie ziarenka będą zmielone, ale nie jest to tragedia ;)

Mamy więc w misce naszą kolorową masę. Gorzką czekoladę ucieramy na tarce na małych oczkach i rozsypujemy po całej masie bajaderkowej. Rękami mieszamy wszystko dokładnie, wygniatamy i patrzymy czy jest wystarczająco lepka by zrobić z niej kule. Jeśli damy więcej np. moreli czy daktyli będzie bardziej mokra, jeśli damy więcej orzechów czy pestek słonecznika będzie bardziej sucha. Jeśli więc jest taka potrzeba sklejenia naszej masy dodajemy syropu z agawy. Próbujmy  jednak by nasze bajaderki nie były za słodkie. Jeśli masa jest już idealna, lepimy z niej kule, które możemy obtoczyć - w kakao, w startej czekoladzie, w migdałach, w wiórkach kokosowych czy w czymkolwiek co lubicie ;) 

Mega zdrowy i pyszny deser gotowy !




vegan/gluten-free muffinki czekoladowe z wiśniami




 i lukrujemy :)


2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie :)! Mogłabyś podzielić się przepisami :)?

    OdpowiedzUsuń
  2. jeeeju podaj przepis na bajaderki, proszę, proszę

    OdpowiedzUsuń