środa, 26 lutego 2014

Pinacolada czyli pyszny deser kokosowo-ananasowy

Pinacolada to karaibski koktajl kokosowo-ananasowy z dodatkiem jasnego rumu. W moim wydaniu deser jest jednak bezalkoholowy, choć jeśli macie ochotę możecie dodać i rum ;)


Potrzebujecie na 8/10 deserków:

- 1 litr mleka kokosowego
- puszkę ananasów 
- kilka łyżek cukru
- agar czyli roślinny zamiennik żelatyny

Wykonanie jest bardzo proste. Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier wedle uznania. W szklance rozpuszczamy łyżeczkę agaru w zimnej wodzie. Kiedy mleko nam się zagotuje wlewamy rozpuszczony agar i gotujemy jeszcze chwilkę. Odstawiamy na bok i przygotowujemy sobie słoiczki, pucharki, szklanki czy cokolwiek innego w czym będziecie chcieli podać taki deser. Przelewamy mleko do połowy każdego naczynia. Agar jest o tyle wdzięczny, że zastyga w ciągu godziny, nie trzeba więc czekać całą noc jak przy żelatynowej galaretce. 

Garnek po mleku myjemy i wrzucamy do niego ananasa wraz z całą zalewą. By nie był bardzo słodki możemy dodać trochę wody. Zaczynamy go gotować kiedy mleko nam już zastygło. Doprowadzamy ananasa do wrzenia a w szklance znowu rozpuszczamy łyżeczkę agaru i dodajemy do naszego gotującego się ananasa. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia i odstawiamy by lekko ostygł. Potem dolewamy ananasa do słoiczków. Kiedy zastygnie posypujemy całość wiórkami kokosowymi i gotowe :)
Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz