niedziela, 2 marca 2014

Słodkie tarty bez pieczenia ;)

Niektórzy już widzieli, niektórzy nawet zjedli i chcieli więcej. Słodkie tarty. 100 % roślinne, bezglutenowe, zdrowe, pyszne i naprawdę proste do zrobienia. By było mega zdrowo można cukier zastąpić syropem z agawy.

Także kochani śmiało próbujcie je zrobić, częstujcie bliskich i zjedzcie je do ostatniego kawałka. 

spód raw/budyń jaglany/galaretka z musu truskawkowego


Na spód potrzebujemy dowolnie i według uznania i smaku:


- orzechy laskowe / włoskie / arachidowe / daktyle / żurawina suszona / morele suszone / wiórki kokosowe / pestki dyni / pestki słonecznika / rodzynki
- syrop z agawy

Ja składniki spodu miksuje w maszynce "do mięsa" wrzucając po garści każdego składnika, by się wymieszały. Do zmiksowanych orzechów i bakalii dodajemy syropu z agawy. Wygniatamy masę rękoma w misce i kiedy już jest w miarę w jednym kawałku wylepiamy nią foremkę. Wkładamy do zamrażalnika na godzinę by się dobrze schłodziła.

Na budyń jaglany potrzebujemy:

- 2 szklanki kaszy jaglanej
- pól łyżeczki soli
- wanilię  w lasce lub waniliowy aromat
- mleko roślinne
- cukier

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy kasza wchłonie już całą wodę, zestawiamy z kuchenki i dodajemy cukier, mleko, ziarenka wanilii. Blendujemy/miksujemy i próbujemy czy masa jest dla nas wystarczająco słodka. Mleka dodajemy po trochu i doprowadzamy do konsystencji budyniu. Jeśli smak jest ok, wyjmujemy z zamrażalnika nasz spód i wykładamy na niego masę budyniową. 

Na galaretkę z musu truskawkowego potrzebujemy:

- truskawki mrożone lub świeże jeśli będzie lato
- cukier
- agar (roślinny zamiennik żelatyny)

W garnku gotujemy truskawki, do szklanki wsypujemy 1-2 łyżeczki agaru, dolewamy trochę zimnej wody i rozpuszczamy go a następnie dodajemy do gotujących się truskawek. Czekamy jeszcze minutkę, dwie i zdejmujemy garnek z kuchenki. Gdy truskawki trochę ostygną blendujemy je na mus. Ten mus wykładamy na masę budyniową. Całość dalej dobrze chłodzimy w lodówce, a przed samym podaniem pół godziny w zamrażalniku by tarta lepiej nam się kroiła. Na koniec posypujemy nasza tartę płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. 

Smacznego :)




spód raw/ budyń jaglany/brzoskiwnie + migdały

Spód i budyń jak w przepisie powyżej. Na górze układamy brzoskwinie i migdały, choć możemy ułożyć każde inne owoce - kiwi, ananasa, gruszki, jabłka, (zamoczcie je tylko po obraniu w soku cytrynowym by nie zrobiły się ciemne). Kombinacji jest całe mnóstwo- tyle na ile nam pozwoli nasza wyobraźnia :)



 cała tarta raw z kremem z nerkowców i karobem/ granat/kokos


Oprócz zestawu orzechów i bakalii jak na spody w powyższych tartach potrzebujemy ćwierć kilograma orzechów nerkowca. Orzechy i bakalie miksujemy a nerkowce na noc zalewamy przegotowaną wodą by zmiękły. Rano odlewamy wodę, posypujemy orzechy karobem (możecie użyć też kakao) i miksujemy dodając po mału wodę, by uzyskać konsystencję kremu. 

Ja ten krem wymieszałam z masą orzechowo-bakaliową co spowodowało, że cała tarta była bardziej mokra. Taką masą wylepiamy naszą foremkę, posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy do chłodzenia do zamrażalnika na godzinę lub na dłużej do lodówki. Na koniec przed podaniem posypujemy granatem lub dekorujemy innymi owocami jakie lubimy :)





2 komentarze:

  1. Zrobiłaś mi takiego smaka :)... Muszę zrobić!
    Pozdrawiam serdecznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, to naprawdę nic trudnego, a pyszne, że o rany julek ;)

      Usuń